Drømmen er en smart seng

Drømmen om smart sent|Teknikkens vidunderlige verden
Appen gir dere verdifull info: Når dere sover, sender sengen data til appen. Foto: shutterstock

Når ditt legeme senkes ned i vann.....ringer telefonen. Jeg sender mobilen olme blikk der den ligger på stolen ved baderomsdøren og truer husfreden. Intens, ilter ringetone....sent på kvelden, ikke noen jeg vil prate med. - Hold kjeft, hveser jeg.

Jeg er blitt fortalt at varme bad virker avslappende. Effekten har kort holdbarhet for mitt vedkommende: Den løper ut i det jeg kryper under dynen. Hadde jeg bare hatt «Sleep Number's Smart» seng: Nøkkelen til en god natts søvn i drømmesengen, er lag på lag med komfort.

De små ting
Det er de små tingene i livet som teller. Som det å våkne uthvilt og opplagt....uten blåmerker. For en stor del av oss er det en selvfølge....men ikke for Tobben. Selv ikke når han er utaskjærs, på ferie i familiens sommerhus.

Søvntunge øyne myser mot en korpulent refleksjon i baderomsspeilet: Store deler av ryggen er marmorert i gule og blå sjatteringer, i et stadig mer intrikat mønster. Nabogutta har gitt ham økenavnet: «Marmorkaka». - Nok er nok, snøvler han til sitt eget speilbilde: Vi må kjøpe Smart seng så Elise får sove. Jeg er så gul og blå at jeg snart kan søke om svensk statsborgerskap.

De siste par ukene kan best representeres med en hissig sinuskurve i krigen om hvilende søvn. Hver natt utkjempes nye slag med en imponerende grad av presisjon, slagferdighet og fulltreffere.

Søvnløs
Unionen mellom kropp, seng og søvn kan til tider være meget anstrengt og temmelig turbulent.

- Jeg får ikke sove, mumler jeg til akkompagnement av Tobbens snorkelyder. Rastløsheten river og sliter i kroppen, og sparker i gang spenninger som igjen kickstarter tankeprosesser. Det som er virkelig supert med Smart sengen, er at det er dualt luftkammer, hvilket medfører at Tobben og jeg kan ha forskjellige innstillinger. Sengen vil tilpasse seg den stillingen jeg liker å sove i.

Hvileløst kaster jeg meg fram og tilbake, på desperat jakt etter en indre ro. I ren frustrasjon vrir jeg meg rundt på siden, med en kraftig hoftesving og derpå følgende armslag. Min indre harmoni er erstattet med en ubevisst, indre uro. Og jeg får IKKE sove!

- Hva er det med meg? Hoftekammene er ømme, skulderbladene likeså, og med tendenser til krampe i leggene. Som jeg ønsker meg en Smart seng: En seng som tilpasses meg. Når jeg begynner å bli rastløs midt på natten, fortsetter jeg å sove, i stedet for å våkne opp, snu meg og gjøre nødvendige tilpasninger for så å legge meg til å sove igjen. Sengen endrer hvor fast / myk den er gjennom nattens løp basert på kroppen min, hvordan jeg puster og hjerterytmen min.

Men...min skjebne er å ligge i en gammel harv av en seng, og forbanne mørket, i stedet for å tenne et lys. Forbannet og irritert dupper jeg omsider av igjen, og drar med meg irritasjonen inn i søvnen. Ubevisst strekker jeg ut armen i full lengde, og sender den gjennom luften som et prosjektil mot en intetanende målskive....gang på gang...

Smart seng
En overstrømmende selger tar vel imot oss på kjøpesenterets sengeavdeling:

- «Sleep Number» kommer med fotvarmer i bunnen av sengen, og luftkammer som tilpasses mens du sover. Den merker hvis du snorker, og vil heve hodet ditt for å stoppe snorkingen.

- Hører du, sier jeg og dulter borti Tobben. -Dette er sengen sin: Nå slipper vi utgifter til «sov i ro».

- Dere vil få rapport om hvor godt dere sov om natten via en app, informerer selgeren og legger til:

- Det mekaniske laget er i bunnen av sengen, og muliggjør at sengen kan beveges opp og ned.

Neste lag er luftkammeret, som bokstavelig talt er en luftlomme med en trykksensor som merker diskret bevegelser som når du snorker, vibrasjoner og lignende.

Øverst kommer komfort laget, det er det som bidrar til at sengen føles så god å ligge i.

- Elise! For en fantastisk seng!! Tobben ligger på ryggen med tindrende øyne og et salig glis.

- Du trenger ikke bekymre deg om ektemaken din snorker som et sagbruk, frue. Senger merker det, og sørger for at du får skjønnhetssøvnen din, mens sengen hever hodet til mannen din. Så du trenger ikke gi ham albuen for å få ham til å våkne, smiler selgeren og blunker lurt til meg. -Hvordan virker appen? Tobbens nysgjerrighet er tydelig pirret. Selgeren er et oppkomme av velvillighet og informasjon, og med et oljet snakketøy legger han ut:

App
- Appen gir dere verdifull info: Når dere sover, sender sengen data til appen: Om dere snorker, og hvor mye dere snur dere frem og tilbake. Så sendes innhentede data til appen. Infoen blir så konfigurert via en algoritme, som analyserer hvor god nattesøvnen deres var, sier han energisk.

Rullende øyne og rolig pust: Tobben har funnet roen i Smart sengen. Selgeren smiler for seg selv. Det er nok ikke første gang han opplever kunders velbehag i utstillings-sengene.

- Du kan tilpasse hvor fast / myk du ønsker sengeleiet skal være, fortsetter selgeren henvendt til meg. - Og tilpasse den gjennom årenes løp. For vi endrer oss jo med tiden, både kroppslig og helsemessig. Noen dager ønskes et litt mykere leie, andre ganger litt fastere. Lek dere fram, og kjenn etter hva som føles godt... for dere, avslutter den kundevennlige selgeren.

I det Tobben glir inn i «snorkeland» hever sengen hodet hans for å stoppe snorkingen: Til liflige toner fra den britiske duoen Wham: «Wake me up before you go-go».