«Innovasjon er The American Dream»

«Innovasjon er The American Dream»
- Jeg beundrer Kyle, tenker jeg. Min kunnskap begynner og slutter med at et molekyl er to eller flere atomer bundet sammen. Illustrasjon: Atropa

Fritt etter James Truslow Adams beskrives «The American Dream» slik: «Livet skal bli bedre, rikere og mer tilfredsstillende for alle, med muligheter for hver og en til å lykkes i henhold til ferdighet og gjennomføringsevne, uavhengig av sosiale skiller og samfunnslag».

Jeg sitter og mimrer. Tankene mine går til Kyle og Disruptive Innovations. For en god del år siden, var Kyle og kameratene hans nyutdannede og arbeidsledige kjemiingeniører. Til pipa fikk en annen låt og «We Will Rock You» begynte å ljome i grålysningen.

- Tenker du på Kyle? Tobbens milde stemme drar tankene mine med galaktisk fart fra USA og tilbake til gamlelandet.

- Hvordan vet du det? Jeg ser spørrende på min bedre halvdel. Er han blitt tankeleser også nå?

- Du har det samme lykksalige ansiktsuttrykket som meg når du vandrer i suksesshistoriens sfære.

Nanoteknologi
Kyles interessefelt over alle er nanoteknologi. Det vet besteforeldrene på morens side meget vel. Familien sitter samlet rundt spisebordet en søndags ettermiddag. Middagsrestene er på vei ut og desserten på vei inn. Det er bestemoren som setter ham på ideen. Besteforeldrene bor i et eldre, koselig, 2 etasjes trehus som ligger i et grissgrendt strøk. De er samlet for å planlegge felles dugnad, for i deres familie regjerer dugnadsånden. «Boligen har forlengst sendt inn søknad om litt maling i hele tre eksemplarer, og beholdt den gule delen selv».

- Kyle, sier bestemoren med innsmigrende stemme: -Du som er så glup....Hvorfor finner du ikke opp en «antirynke krem» for trevirke og andre byggematerialer? Ikke før er spørsmålet slynget ut før Kyles tenkehette er på plass og bader stuen i en usynlig eim av hjernevinninger på høygir.

- Hmm, kanskje jeg kan gjøre noe med grunningen, mumler han. Som sagt....så gjort. Besteforeldrene spytter inn kapital, og han leier seg deler av en nedlagt fabrikkbygning. Sammen med familie, venner og kamerater starter han selskapet «Kyle's Innovations».

Ikke hyllevarmer
Fra formel til ferdig produkt tar under et år, og besteforeldrene sørger for at den fantastiske nye grunningen ikke blir noen hyllevarmer i deres lokale malingsbutikk. Kyle ansetter en av sine kamerater som reisende selger i halv stilling. I farens nyrenoverte varebil med magnetiske dekorskilt og lasterommet full-lastet med spann, drar han av gårde fra fylke til fylke. Målgruppen er lokale og uavhengige malingsbutikker. Salget går strykende, og før år tre er omme, er kameraten ansatt i full stilling.

Les også: Din fordømrade blikkboks!

Byråkrati
Samtidig som omsetningen tar seg opp, begynner byråkratiet å vokse. Da moren tilbyr seg, ansetter han henne tvert i halv stilling. Samtidig ansetter han flere av kameratene i deltidsstillinger for å assistere ham i den delvis automatiserte produksjons prosessen. Omsetningen øker jevnt og trutt, og besteforeldrene foreslår at han ansetter seg selv i FoU avdelingen. Faren tar på seg ansvaret for markedsføringen, og før år sju er ved veis ende, leier Kyle samtlige kvadratmetre av den tidligere nedlagte fabrikkbygningen.

Årsresultat
Årsresultatene begynner å bli trivelige, ja rent ut hyggelige, og ved inngangen til år ni, er det blitt utrolig vennlig.

- Det er et faktum at Efficiency Innovations genererer kapital Kyle. Hva skal du bruke kapitalen til? Det hender fra tid til annen at vi to slår av en kjapp prat på telefonen.

- Jeg er i tenkeboksen Elise....Hvis jeg bruker den til å investere i Disruptive Innovation, tar det 5 til 10 år før det betaler seg, og investeringen trenger kapital. Men bruker jeg kapitalen til en ny runde med Efficiency Innovations, betaler det seg etter 1 til 2 år, samtidig som det genereres mer kapital. Mer tilgjengelig kapital åpner opp for flere investeringsmuligheter.

- Ja, langsiktige investeringer i en så ustabil verden som vi lever i nå, er jo litt av et lotteri. Og jeg for min del, vinner aldri i lotteri.

- Ikke jeg heller, ler Kyle. -Jeg jobber hardt for å skape min egen «vinnerlykke». Men hvem vet? Kanskje jeg klarer å finne en gylden middelvei?

- Hva mener du?

- Alle vi som jobber her har høy utdannelse, og brukbar lønn. Men vi legger nok inn atskillig flere arbeidstimer enn de fleste. For oss er ikke dette en vanlig jobb, det er en karriere....ja, en livsstil. Jeg ønsker jo at evighetsmaskinen skal være i full vigør i bedriften min, slik at veksten ikke stopper opp, men det må jo genereres mer kapital også, sier han tankefullt. Parallelt med at Kyle forsker på nye produkter, jobber andre ansatte med produkt-forbedringer i Sustaining innovation, og med billigere varianter i Efficiency innovations. Med et hundretalls patenter på baseteknologi, vurderer han å foreta Europeisk Disruption med nye kunder, nye forhandlere osv.

Les også: Nå er det faen ta meg nok

Kolumbi egg
Kyle beslutter seg for å satse på evighetsmaskinens sirkulære prosess: 40% til Disruptive innovations, 30% til Sustaining innovations, og 30% til Efficiency innovations. En viktig del av FoU avdelingen er en «Think Tank» som kontinuerlig driver med fremtidsrettet nytenkning. En av ideene han jobber med er min: Smartmedisin for «Vondtene»! Kyles metodikk er: «First we backtrace it to its origin, then we heal». Altså en medisin som både sporer «hvor vondtene kommer fra» og reparerer dem. Mens det britiske rockebandet Queen nok en gang legger ann føringen med: «We Will Rock You», går det opp for meg at Kyle har flere skjulte kort opp i ermet.