9 årsaker til at Internet of Things (IoT) også angår deg
Det begynte som et begrep, ble en realitet og er i dag en del av vår hverdag. Teknologisk utvikling gir så godt som alle bransjer muligheter til fornyelse, utvikling, økt produktivitet osv. Men hva betyr det for deg og meg når the Internet of Things inntar våre hjem?

9 grunner til at IoT angår deg|Teknologiskenyheter.no
Teknologi åpner mange muligheter, men reiser også etiske dilemmaer. IoT er kanskje den nye teknologien som har reist denne raskest.

Hva er dette Internet of Things som alle prater om?

La deg ikke skremme, det er mange år siden begrepet dukket opp i media. Det er over 20 år siden vi ble digitale, så mobile og sosiale. Vi har lenge brukt mobiltelefon til mer enn bare å ringe, vi fjernstyrer varmen på hytta og starter bilmotoren på distanse. Vi har forventninger til nettet, og benytter det kanskje mer enn vi er klar over.

Det er ingen tvil om at IoT gir oss fantastiske muligheter. Med det kommende 5G nettet kan i prinsippet alt kobles til internett. Hva er konsekvensen av det? Er det utelukkende positivt?

9 måter IoT angår deg på:

  1. Hvor mange dingser finnes i ditt hjem? Mobil, ipad/lesebrett, datamaskin - hvilke spor legger vi etter oss i cyberspace?
  2. Apple Siri, Amazon Echo, Google Home - dingsen som skal avlaste deg i hjemmet. Visste du at Google Home spiller inn samtaler i hjemmet ditt, også når du ikke snakker med dem? Hva skjer med den informasjon de sitter på?
  3. Internet of Things (IoT) vil kunne gjøre hverdagen din mer behagelig. Samtidig er det ingen tvil om at disse produktene kan bety større utgifter for deg. Trenger du virkelig disse produktene – og har du råd til dem?
  4. Det har lenge vært viktig å ha en strategi for hvilken mobiltelefon, nettbrett og datamaskin du skal velge. Nå blir det viktig å ha de samme for nær sagt alle innretninger i huset. IoT vil kreve det.
  5. Personsikkerheten blir mindre og mindre for hver eneste ny innretning du tar inn i huset. Hvor mye er du klar for å gi fra deg av personlig informasjon?
  6. Hacking? Sikkerhet handler også om sikkerheten mot uønsket tilgang til dine hjelpemidler. Hva skjer om noen får tilgang til informasjon på din mobiltelefon, kan skru av din fryser når du er borte eller slå på komfyren når du ikke er tilstede?
  7. The internet of things blir presentert som noe u-unngåelig, som noe som kommer uansett, og som «Norge bør være best i verden» på. Slik er det jo ikke. Teknologi åpner mange muligheter, men reiser også etiske dilemmaer. IoT er kanskje den nye teknologien som har reist denne raskest.
  8. IoT skal skape en masse nye arbeidsplasser, blir det hevdet. Samtidig vet man at det ofte er slik at enhver ny teknologi også fjerner arbeidsplasser. Bør også innretninger med IoT montert skattlegges, slik Bill Gates har tatt til orde for når det gjelder roboter?
  9. All elektronisk teknologi har en eller annen elektromagnetisk stråling i seg. Lite eller mye. Induksjonsovnene er vel dem blant husholdningsproduktene som stråler mest. Ingen forteller deg om denne strålingen. Hvordan skal du finne det ut?

Hva med min rett til å ikke legge igjen digitale spor?

Uansett hva du mener om IoT er det viktig at du setter deg inn i mulighetene det bringer med seg. Hvor skal du hente den informasjonen? TN er et slik sted. Meld deg på vårt nyhetsbrev så holder vi det oppdatert.