11 tegn på at du er avhengig av mobilen

11 tegn på at du er avhengig av mobilen
Har du med deg telefonen på toalettet og sliter med fantomvibrering? Da har forholdet til smarttelefonen har godt litt for langt.
Foto:

Om du har gitt klar beskjed til dine nærmeste at du skal gravlegges med smarttelefonen din og kaldsvetten griper fatt i deg så snart batteriet tikker under 10%, er det meget mulig at du er avhengig av mobilen.

Mobilen har de siste årene blitt en helt naturlig del av hverdagen vår og vi bruker den til absolutt alt. Vi sjekker mail, chatter med venner, planlegger ferier, bestiller bord på restauranter og uansett hva vi lurer på, er mobilen der som vårt eget lille orakel som har svar på alt. Teknologien er fantastisk og det kan virke til at utviklingen ingen ende vil ta, men er mobilen på vei til å ta over livet ditt?

1: Du sjekker telefonen før du er helt våken
Hunden skraper på døren og bare må ut! Ungene maser etter frokost og du trenger fortvilt en kopp kaffe for å starte dagen riktig, men først av alt sjekker du telefonen. Det kan jo tross alt være venner på Facebook som har postet bilde av frokosten sin, eller desperat trenger en “like” slik at de selv kan starte dagen skikkelig. Før du vet ordet av det har du sjekket mail, sendt avgårde noen likes, sjekket nyheter og plutselig er det gått en halvtime og du er sent ute.

2: Du sovner med telefonen i hånden
Om det er noen trøst så er du ikke alene. En undersøkelse utført av mobilselskapet O2 i England viste at 1 av 10 i alderen 18 til 30 sovner med mobilen i hånden og våkner i kaldsvette når de ikke finner den.

3: Du får hjerteklapp og blir lettere hysterisk når du ikke finner mobilen
“Den er ikke her. Den må jo være her, herregud jeg kan ikke ha mistet telefonen. Hele livet er på den telefonen. Hva gjør jeg nå? Alle bildene mine, alle kontaktene mine. Hvordan skal folk få tak i meg nå da? Jeg er ikke klar for å starte et nytt forhold med en helt tom telefon. Gud, hvordan kan du være så grusom! Å takk gud, der var du”. Kjenner du deg igjen?

4: Du har satt opp en rekke varsel med alarm, men sjekker fortsatt telefonen i fall de magisk har sluttet å fungere.
Noen ganger er det jo forsinkelser, er det ikke? Teknologien er jo ikke perfekt liksom og du vil jo ikke gå glipp av det herlige adrenalinrushet som flommer gjennom kroppen når det tikker inn en ny like, eller snap.

5: Du deler heller tannbørsten din, enn telefonen
Enkelte ting er jo mer personlig enn andre og du risikerer heller fremmede bakterier i munnen enn at noen skal slippe til på mobilen din.

6: Du tror alle skjermer er berøringsskjermer
Du tar det selv i å taste på pc-skjermen og skjønner ikke hvorfor tv’n ikke skifter kanal når du dobbeltklikker på skjermen.

7: Du bruker mer penger på mobiltilbehør enn du bruker på hunden eller katten
Du har mobillader plugget inn og klar i alle rom, samt en ekstra bærbar lader. Tre forskjellige mobildeksel, et for hverdagsbruk, et for fest og en spesiell en når du føler for å være litt rampete. Støyreduserende hodetelefoner med innebygd mikrofon, en smartwatch som teller skrittene dine og viser meldingene dine på håndleddet ditt så du ikke går glipp av noen. Skjermbeskytter, egne rengjøringsmidler og et stativ til nattbordet ditt slik at du kan se skjermen umiddelbart om det skulle skje noe i løpet av natten.

8: Du sjekker telefonen selv om du vet den er død
Med sorg i hjertet må du innse av telefonen er tom for batteri og den helt uten tanke på ditt velvære har slått seg av. Du prøver å ikke tenke på det, du prøver å glemme det og klarer for en stakket stund å holde en samtale gående, før du minutter senere sjekker om den magisk har slått seg på igjen. Det var jo kanskje bare et uhell, for mobilen mener jo ikke å gjøre deg så vondt.

9: Du sliter med fantomvibrering
Telefonen ligger trygt i lomma eller på bordet kun centimeter fra deg og du vet at den vil vibrere og ringe om noe nytt skulle skje, men du stoler ikke helt på den. Du føler vibrasjoner som ikke er der og sjekker telefonen hele tiden bare for å være sikker. Det var da virkelig noe som vibrerte? Best å sjekke alle apper bare for sikkerhets skyld.

10: Du er besatt av å oppgradere telefon
Tanken på at det finnes en telefon som er bedre enn den du allerede har er ikke til å leve med. De ansatte på din lokale butikk har nummeret ditt på speed dial og du forventer å bli holdt oppdatert når neste modell er på vei til å ankomme. Hvis det er en telefon der ute som kan gjøre noe din ikke kan, MÅ du bare ha den. Hvorfor skulle du ikke ville ha et kamera med 1 pixel mer og hva slags menneske er det som klarer å avstå fra en vanntett telefon når en slik telefon eksisterer. Raskere lader, større batteri, ny type blits, fingeravtrykkskanner, større skjerm, forskjellig farge, du vil ha alt og du vil ha det med en gang.

11: Du må ha den med deg til enhver tid
Det er da helt naturlig å lese nyheter eller scrolle på Facebook mens man sitter på toalettet og gjør sitt fornødne og man må helt klart ha med seg mobilen i dusjen sånn i tilfelle noen sender en sms og spør om man vil bli med ut. Forflytter man seg fra ett rom til et annet, om så bare for å gå til kjøkkenet for å hente en kopp kaffe, ja, da blir mobilen puttet i lomma. Og når mobilen må lades, blir du litt amper når det ikke er en stikkontakt akkurat der du sitter.