Norsk-Tysk Energikonferanse i Oslo, 26 april

Norsk-Tysk Energikonferanse i Oslo, 26 april
26. april samler Norsk-Tysk Handelskammer tyske og norske nøkkelaktører innen bransjen for å diskutere status og veien videre i det grønne skiftet Foto: Norsk-Tysk Handelskammer

«Energiewende er en katastrofe» ble det hevdet på fjorårets energikonferanse – en uttalelse som skapte mye debatt. Den 26. april tar vi opp tråden herfra når tyske og norske nøkkelaktører innen bransjen kommer for å diskutere status og veien videre i det grønne skiftet.

Årets tittel Power to Change peker på endringskraften som beslutningstakere må besitte for at en grønnere energisektor skal bli en realitet. Elektrifiseringen av samfunnet skrider fremover i raskt tempo og er en sterk pådriver for endring. Samtidig følger infrastruktur og deler av næringsliv ikke med i samme takt. Ønsker bilindustrien egentlig grønnere løsninger? Hvorfor går kullkraftverk fremdeles for fullt i Tyskland, og hvordan skal fornybar energi transporteres når ingen vil ha nye kraftlinjer i egen bakgård? Den norsk-tyske energikonferansen er en unik mulighet til å få med seg tyske perspektiver på utfordringer og løsninger knyttet til det grønne skiftet.

Noen smakebiter fra programmet
Ifølge professor Kurt Rohrig fra Fraunhofer-instituttet for energiøkonomi og energisystemteknikk vil energiforsyningen i Tyskland være 100 prosent fornybar i 2050 og samtidig forsyningssikker og økonomisk forsvarlig. Løsningen ligger i sektorkobling og digitalisering som gir en større fleksibilitet og effektivitet i energiforsyningen.

Marcus Saul fra det tyske firmaet Younicos forteller om hvordan energilagringsprosjektet Batwind bidrar til å optimalisere og effektivisere vindkraftproduksjonen fra det flytende vindkraftanlegget Hywind (Statoil). Batwind er et utmerket eksempel på hvordan digitalisering driver det grønne skiftet: Batteriet bruker en intelligent programvare som tar hensyn til værdata og strømpriser, slik at det vet når strømmen skal lagres og når den skal mates ut i nettet.

Christoph Erdmenger (Die Grünen) fra Samferdselsdepartement i Baden-Württemberg holder et innlegg om det grønne samferdselsskiftet: Verkehrswende. Erdmenger leder avdelingen for bærekraftig mobilitet – den første av sitt slag i et tysk samferdselsdepartement. Hør ham fortelle om sine erfaringer med Verkehrswende i en delstat der Stuttgart er hovedstad – en by som regnes som en av de mest luftforurensede i Europa.

MELD DEG PÅ HER