15 spådommer Bill Gates kom med i 1999

15 Dristige spådommer fra Bill Gates
Nesten 20 år er passert. Hvor rett fikk Mr Gates i sine spådommer? Foto: AP

I 1999 skrev Bill Gates en bok med tittelen "Business @ The Speed of Thought." I boken kom Gates med 15 dristige spådommer som den gang hørtes helt vanvittig ut, men hva er status i dag?

1: Nettsider for prissammenligning
Gates’ spådom var at "Automatiserte prissammenligningstjenester vil bli utviklet, slik at man kan sjekke priser på tvers av flere nettsteder, noe som gjør det enkelt å finne det billigste produktet innen alle bransjer".

I dag har vi som alle vet Kelkoo, Finansportalen og Trivago, bare for å nevne noen.

2: Mobile enheter
Gates’ spådom: "Folk vil bære med seg små enheter som gjør at de hele tiden kan holde kontakten og utføre elektroniske handlinger hvor enn de er. De kan sjekke nyhetene, se flyreiser de har bestilt, få informasjon fra finansmarkedet og langt mer på disse enhetene".

Var det noen som sa smarttelefon, eller smartklokke?

3: Øyeblikkelig betaling, bank og bedre helsetjenester over internett
Gates spådde "Folk betaler regninger, holder oversikt over økonomien og kommuniserer med sin leger over internett".

Nettbank har vi jo alle i dag og i tillegg har vi fått tjenester som PayPal og Venmo. En rekke helsetjenester, som digitale helsekort etc., har vi også.

4: Personlige assistenter og internett of things
Gates hevdet at "personlige assistenter" vil bli utviklet. De vil koble sammen og synkronisere alle enhetene dine på en smart måte, enten de er hjemme eller på kontoret. De vil kunne utveksle data slik at du hele tiden har kontroll. Enheten vil sjekke e-post, meldinger og presentere informasjonen når du trenger den. Når du går til butikken, kan du fortelle enheten hva du vil lage til middag og den vil generere en liste over ingredienser du trenger å kjøpe. Den vil informere alle enhetene du bruker slik at alle er oppdatert på dine innkjøp og aktiviteter, slik kan de automatisk tilpasse seg hva du gjør".

Hva har vi nå? Google Now, Amazon's Echo og Google Home for å nevne noen.

5: Hjemmeovervåking via internett
Gates så allerede i 1999 for seg at "konstant live video feed av huset ditt vil bli vanlig, du vil kunne følge med huset ditt fra hvor enn du befinner deg og du vil automatisk bli informert om noen besøker huset når du ikke er hjemme".

Ja, det stemmer bra det. I 2014 kjøpte Google Dropcam, en produsent av et overvåkingskamera for private hjem for 555 millioner dollar og det var bare begynnelsen. Ring.com har kommet med et smartkamera og ringeklokke som gjør at du kan se hvem som er på døren din via smarttelefonen din, uansett om du befinner deg på jobb, i dusjen eller på ferie. I tillegg har vi fått PetCube, som lar deg styre en laser slik at du kan leke med kjæledyrene dine mens du er borte hjemmefra.

6: Sosiale medier
Gates’ spådom: "Private nettsteder for dine venner og familie vil være vanlige, slik at man kan chatte og planlegge hendelser".

Hmm, hva skal man si. I dag bruker to milliard mennesker Facebook for å se hva deres venner gjør og planlegge hendelser. Vi har også Snapchat, Instagram, WhatsApp og Facebook Messenger sammen med en eksplosjon av andre mindre sosiale nettverk som mer enn dekker denne spådommen.

7: Automatisiert reklame
Gates anno 1999: "Programvare som vet når du har bestilt en reise og så bruker denne informasjonen til å foreslå aktiviteter på destinasjon. Du vil også motta forslag til aktiviteter og tilbud på alle tingene du kan delta på".

Hva har vi i dag? Reisesider som Expedia og Kayak gir tilbud basert på brukerens tidligere kjøpsdata. Google og Facebook kan tilby salgsfremmende annonser basert på brukerens beliggenhet og interesser. Airbnb lar folk overnatte privat i stedet for hotell og har begynte å tilby spesialtilpassede turer, slik at du kan oppleve stedet slik de som bor der gjør.

8: Live sport med chat og polls
Gates sa "Mens du ser på en sportskonkurranser på TV, vil tjenestene tillate deg å diskutere hva som foregår live og delta på konkurranser hvor du stemmer på hvem du tror vil vinne"

I dag har vi en rekke sosiale medier som gjør dette, med Twitter som den klare lederen. Vi kan til og med streame sendingen til vår smarttelefon og legge inn kommentarer på sendinger hos NRK og TV2.

9: Smart annonsering
Gates’ spådom: "Enheter vil ha smart annonsering. De vil kjenne dine tidligere innkjøp og vil vise deg annonser som er skreddersydd for dine preferanser"

I dag ser vi Facebook og Google tjene milliarder på nettopp slik annonsering. Faktisk bruker de fleste annonseringstjenester på Internett funksjoner som dette og annonsører kan målrette sin reklame basert på klikkhistorikk, interesser og innkjøpsmønstre.

10: Lenker til nettsteder under live-TV
Gates sa i 1999: "TV-programmer vil inneholde lenker til relevante nettsteder og innhold som utfyller det du ser på".

Ikke mange år senere og vi ser alle kommersielle kanaler gjøre nettopp dette. Vi bes hele tiden lese mer informasjon på deres nettsider, eller vi blir oppfordret til å følge dem på Twitter og Facebook.

11: Online diskusjonsforum
Gates så for seg at "innbyggere i byer og land vil kunne ha internettbaserte diskusjoner om problemer som påvirker dem, for eksempel lokalpolitikk, byplanlegging eller sikkerhet".

I dag tilbyr alle aviser et eget diskusjonsforum og Twitter og Facebook spilte begge en rolle under politiske revolusjoner i land som Libya, Egypt og Tunisia, samt for “Black Life Matters”-bevegelsen i USA.

12: Interessebaserte nettsider
Gates mente vi ville få "nettsamfunn som ikke er påvirket av plasseringen din, men heller interessen din".

Hva har vi i dag? Utallige nettsider som gjør nettopp det Bill så for seg allerede i 1999.

13: Programvare for prosjektstyring
Gates: "Prosjektledere som ønsker å sette sammen et lag, vil kunne gå online, beskrive prosjektet og motta anbefalinger på tilgjengelige personer som vil passe kravene stilt".

LinkedIn. Trenger vi si mer?

14: Online rekruttering
Gates anno 1999: "På samme måte vil folk som ser etter arbeid, kunne finne arbeidsplasser online ved å erklære sine interesser, behov og spesialiserte ferdigheter".

Igjen, LinkedIn og utallige andre nettsteder som lar en søke etter drømmejobben ut fra spesifikke krav og ønsker. Finn.no, JobbPortalen.no etc.

15: Programvare for næringslivet
Gates mente å vite at "bedrifter vil kunne levere anbud på jobber og søke etter leverandører og partnere til ulike prosjekter. Dette vil være effektivt for både store selskaper som ønsker å outsource arbeid som de ikke ønsker å gjøre selv og for mindre bedrifter på jakt etter nye kunder”.

I dag har vi en rekke nettsider som ikke gjør annet enn å koble bedrifter, uansett størrelse, sammen. Bl.a. Upwork, som lar store bedrifter knytte seg til frilansere innen alle bransjer.

Det slår oss at det kanskje ikke er så rart at Mr. Gates i mange år har vært verdens rikeste mann. Hans spådommer har de siste årene skapt enorme verdier og jobb til utallige mennesker verden over. En ting er i alle fall helt klart, vi kommer til å stå først i køen neste gang mannen gir ut bok.

Kilde World Economi Forum & Business Insider